TDC gør status på stort 5G-pilotprojekt hos Grundfos
5G bliver ofte talt op som en kæmpe revolution, som vil have en positiv indvirkning på manges hverdag. Men fordi 5G stadig er meget nyt og langt fra færdigudviklet, kan det være svært helt at forstå, hvad teknologien egentlig har et byde på ud over højere hastigheder og lavere responstider.
TDC, som siden december 2020 har haft et næsten landsdækkende 5G-net, ville også gerne blive klogere på mulighederne for 5G. Derfor igangsatte man, sammen med leverandøren Ericsson, et stort 5G-pilotprojekt på Grundfos’ produktionsanlæg i Bjerringbro.
Pilotprojektet blev lanceret i juli 2020 og blev afsluttet i december 2020. Nu er TDC så klar til at gøre status på, hvordan 5G har kunnet gøre en forskel for Grundfos.
TDC nævner tre særlige elementer, som 5G har haft betydning for i en produktionsvirksomhed som Grundfos. Kabelfrie produktionslinjer, forbedret fjernstyring og AGV’er (Automated Guided Vehicles).
Hos Grundfos har man brugt pilotprojektet til at teste, hvordan en trådløs 5G-forbindelse kan erstatte kablede forbindelser. Det har man bl.a. gjort ved at bruge 5G sammen med såkaldte AGV’er – en slags førerløse trucks – sammen med AR-headsets. Fordelen ved 5G frem for Wi-Fi er ifølge TDC, at der kan opretholdes en mere stabil forbindelse, særligt når man anvender redskaber som førerløse trucks, der bevæger sig rundt omkring.
Læs også: Private 5G-netværk giver virksomheder helt nye muligheder
Grundfos: 5G er en gamechanger
Hos Grundfos er der stor tilfredshed over de indsigter, man har gjort sig fra det nu gennemførte 5G-pilotprojekt.
– Det har været et utrolig interessant projekt at dykke ned i, ikke mindst på grund af vores fokus på at udbygge vores digitale værdikæde yderligere. Vi har set klare fordele ved 5G-teknologien, særligt de muligheder den ensartede, hurtige og stabile forbindelse giver i forhold til drift og optimering af dele af vores udstyr, mobile enheder og produktionslinjer, siger Stéphane Simonetta, som er Group Executive Vice President og COO hos Grundfos.
Stéphane Simonetta kalder ligefrem 5G en gamechanger inden for den industrielle verden. Han nævner øvrige fordele såsom at kunne holde stabile virtuelle møder over lange afstande og bruge såkaldte telepresence-robotter og AR- og VR-værktøjer.
5G-pilotprojektet foregik som en del af TDC og Ericssons fælles 5G Innovation Hub. Nu vil man fortsætte med at udforske, modne og videreudvikle 5G-teknologien. Planen er også at videreudvikle det danske økosystem og applikationslandskab omkring 5G gennem partnerskaber i erhvervslivet.
Se også: Sådan fungerer 5G-teknologien