Undersøgelse: 5G skader ikke menneskers hud

En ny undersøgelse finder ingen beviser for, at trådløse 5G-signaler skader menneskelige hudceller.

Undersøgelse: 5G skader ikke menneskers hud

Forskere fra Constructor University i Bremen i Tyskland udsatte hudceller for højfrekvente 5G-bølger i frekvensområdet 27-40,5 GHz (også kaldet mmWave) ved effektniveauer, der var op til 10 gange over de anbefalede grænseværdier.

I EU er den anbefalede grænse på 2 watt/kilogram for biologisk væv uanset netværksteknologi.

Forskerholdet observerede ingen ændringer i den såkaldte genekspression eller DNA-methylering – processer, der er afgørende for cellers funktion.

Undersøgelsen viste, at radiobølgerne fra 5G-netværk kun trænger få millimeter ind i huden, hvilket reducerer risikoen for interferens dybt i vævet.

Undersøgelsen omfattede kontrolgrupper for at udelukke, at varmeudleding fra 5G-udstyr påvirkede resultatet.

De nye resultater understøtter eksisterende beviser for, at 5G-teknologiens ikke-ioniserende stråling ikke skader menneskers hud.

Se også: Læs mere om 5G-teknologien

Endnu et studie afviser sundhedsfare ved 5G-stråling

Bekymringer om mobilstråling går tilbage til 1990’erne med 2G og 3G og er blusset op, hver gang en ny generation af den trådløse netværksteknologi er blevet lanceret.

Med 5G tog debatten for alvor fart, især på grund af brugen af meget højere netværksfrekvenser på helt op til 100 GHz og meget tættere placering af netværksantenner. Konspirationsteorier og bekymringer om kræft og DNA-skader har floreret, særligt under COVID-19-pandemien.

Men gentagne undersøgelser fra WHO, EU og nationale sundhedsmyndigheder har ikke fundet dokumentation for sundhedsrisici ved den stråling, som 5G-teknologien udsender. Radiobølgerne er ikke-ioniserende og kan derfor ikke skade menneskers DNA.

Det nyeste studie, der heller ikke viser nogen målbar effekt på genekspression eller DNA-methylering, føjer sig til rækken af forskning, der afviser frygten for 5G.

Se også: Læs mere om de danske teleselskabers 5G-netværk