Sverige, Norge og Finland har hurtigst, men Danmark har det bedste 5G

Vores nordiske naboer har hurtigere 5G, end vi har, men de danske teleselskaber er i stedet nordiske mestre i 5G-dækning og god brugeroplevelse hos slutbrugerne.

Sverige, Norge og Finland har hurtigst, men Danmark har det bedste 5G

Virksomheden Ookla, som mange bedst kender fra hastighedstjenesten Speedtest.net, har i en længere artikel analyseret de nordiske landes 5G-netværk – og der er masser af interessante konklusioner at dykke ned i. Tallene viser de nordiske teleselskabers 5G-netværks præstationer i løbet af 2. kvartal 2022.

Vi præsenterer her nogle af de mest interessante konklusioner vedrørende det danske og vores nordiske naboers 5G-mobilnet.

Læs også: Det store 5G-leksikon: Alle 5G-begreber fra A til Å

Danmark halter efter på downloadhastigheder

Noget af det, som man ofte hører som en af de store nyheder i 5G, er de højere downloadhastigheder. 5G er ganske vist hurtigere end 4G – også i Danmark – men vores nordiske naboer har større succes med at presse høje downloadhastigheder ud af den nye teknologi.

Foto: Ookla

I Danmark må vi nemlig se os slået af Sverige, Norge og Finland, når det kommer til downloadhastigheder. Særligt Sverige er langt fremme med en median-downloadhastighed via 5G på 349 Mbit/s. Norge ligger på 237 Mbit/s, Finland på 215 Mbit/s og så Danmark på 199 Mbit/s.

På upload-fronten er Danmark noget bedre med. Her er medianen 28 Mbit/s, mens den for Sverige er 38 Mbit/s, Norge 36 Mbit/s og Finland 24 Mbit/s.

Foto: Ookla

København halter efter Göteborg, Oslo og Stockholm

Ookla har også undersøgt 5G-hastighederne i større nordiske byer. Her er der målt en median-downloadhastighed i København på 290 Mbit/s og en uploadhastighed på 33 Mbit/s. Det er bedre end i Helsinki (272/27 Mbit/s), men ikke nær så godt som i Oslo (333/42 Mbit/s), Göteborg (414/34 Mbit/s) og Stockholm (540/52 Mbit/s).

Klart bedst 5G-dækning i Danmark

Selv om vi må se os slået på rene hastigheder, kan vi i Danmark prale af at have markant bedre dækning. Dækningen, eller tilgængeligheden, som Ookla kalder det, henviser til den procentdel af brugerne på 5G-kompatible enheder, der bruger det meste af tiden med adgang til 5G-netværk. Danske mobilbrugere er koblet på 5G 36 procent af tiden, mens det kun er 23 procent af tiden for nordmændene, 21 procent af tiden for finnerne og 6 procent af tiden for svenskerne.

Foto: Ookla

Årsagen er, ifølge Ookla, at danskerne har fordel af at bo i et meget fladt land med høj befolkningstæthed, hvilket gør det nemmere for teleselskaberne at sikre høj tilgængelighed af 5G.

Ooklas undersøgelse viser tilmed, at det er YouSee (TDC NET), der havde den bedste tilgængelighed af alle nordiske teleselskaber. I andet kvartal 2022 lød YouSees 5G-tilgængelighed på 61,3 procent.

Danmark giver den bedste 5G-brugeroplevelse

Et andet område, hvor de danske 5G-mobilnet også klarer sig godt, er den samlede brugeroplevelse. Ookla har, sammen med CellRebel, udviklet en metode til at måle, hvordan slutbrugere i praksis oplever webbrowsing, streaming via YouTube, gaming og videomøder via 5G-netværk.

Foto: Ookla

Målingerne er samlet til en bedømmelse på mellem 0 (dårligst) og 100 (bedst). Her klarer de danske 5G-netværk fra TDC NET, Telia, Telenor og 3 sig bedst med en samlet bedømmelse på 78,1. Sverige er nummer to med 74,6, og dernæst kommer Norge med 72,6 og Finland med 72,4.

Se også: Alt om de danske teleselskabers 5G-netværk