5G muliggør indendørs positionering med 30 centimeters nøjagtighed

5G-antenner kan bruges til at fastslå enheders position indenfor med ned til 30 centimeters nøjagtighed takket være kunstig intelligens.

5G muliggør indendørs positionering med 30 centimeters nøjagtighed

Du kender det formentlig. Hvis du har navigation aktiveret indendørs, for eksempel i et indkøbscenter eller i en lufthavn, er det mere eller mindre ubrugeligt. Det kan være svært, hvis ikke helt umuligt, at fange signal til satellitter, og man kan på ingen måde regne med positioneringen af ens enhed.

Det bliver der dog ændret på takket være 5G. Teknologien muliggør nemlig indendørs positionering, der kan fastslå enheders position med omkring 30 centimeters nøjagtighed.

Indendørs positionering er ikke noget nyt problem, som man har forsøgt at løse. Det har der faktisk været arbejdet på i mere end et årti. Det er muligt at få præcis positionering indendørs, men det kræver som regel opsætning af infrastruktur til formålet, og det er både dyrt og tidskrævende.

Chipproducenten Qualcomm har udviklet en løsning, som bruger eksisterende 5G-infrastruktur til at fastslå enheders positioner med høj nøjagtighed. En del af løsningen sker efter samme princip som med GPS – nemlig triangulering.

En enhed, for eksempel en smartphone, sender et meget simpelt datasignal, som nærmest intet fylder, til 5G-antenner i nærheden med en tidskode. Hver 5G-antenne modtager signalet på et lidt forskelligt tidspunkt. Ud fra de oplysninger kan enheden triangulere sin position.

Læs også: Nyt lokationssystem udnytter skyen og 5G

Kunstig intelligens forbedrer nøjagtigheden

Det er dog ikke nok bare at sende data ud til nærliggende 5G-antenner. Udenfor, men særligt indenfor, er der et utal af forhindringer såsom vægge, hjørner og træer, som komplicerer datasignalet. Det kan betyde, at nøjagtigheden forværres med mange meter.

Løsningen på den del af problemet er kunstig intelligens. Qualcomm har nemlig demonstreret en løsning, hvor selskabet har trænet et neuralt netværk til at korrigere for miljøets interferens af 5G-signalet.

Træningen foregår ved, at der er placeret QR-koder, som udgør en ”grundsandhed” i det neurale netværk om forskellige placeringer. Via førnævnte triangulering forsøger systemet at fastslå QR-mærkernes placering. Den estimerede position sammenholdes med den faktiske position som input i det neurale netværk. Dermed kan man lave en såkaldt bagudrettet udbredelse af fejl i algoritmen, som til sidst forbedrer nøjagtigheden, indtil den ikke længere blive bedre.

Træningen fører til en fastlæggelse af en enheds placering med en nøjagtighed på ned til 30 centimeter frem for mange meter.

Hvad kan nøjagtighed 5G-positionering bruges til?

Det har mange anvendelser at kunne fastslå enheders placering med høj nøjagtighed via 5G-teknologi. Ifølge Qualcomm er nogle af anvendelserne blandt andet:

  • navigering indendørs i indkøbscentre, hospitaler eller miner
  • sporing af droner uden for den visuelle sigtelinje (BVLOS)
  • at beredskabspersonale kan nå hurtigere frem til nødsituationer med mere præcise horisontale og vertikale positionsoplysninger
  • at blive advaret, når børn eller kæledyr har forladt sikre områder såsom skoleområder eller hjemmene (geofencing)
  • at få samkørselstjenester og taxaer til at nå frem til den rigtige side af vejen i bykløfter
  • at følge flådekøretøjer nøjagtigt på deres ruter for at forbedre logistikken
  • at få kontekstrelevante oplysninger til at give bedre XR-oplevelser og brugerindsigt
  • sporing af aktiver på et lager eller automatiserede guidede køretøjer (AGV) og autonome mobile robotter (AMR) på fabriksgulvet