5G er endnu ikke slået igennem i de fleste lande

Selv om 5G-netværk har eksisteret i flere år, er det kun få teleselskaber verden over, som har fået en stor del af deres mobilkunder koblet på de nye og hurtigere 5G-net.

5G er endnu ikke slået igennem i de fleste lande

5G-netværk har været i brug i flere år i en del lande – i Danmark siden 2020. Netværkene verden over er stadig i den spæde start. Det viser ny undersøgelse fra det britiske virksomhed Omdia, som forsker inden for teknologi. Ifølge Omdia har mange teleselskaber verden over endnu ikke formået at få 5G-netværksteknologien til at slå igennem.

Godt nok er det samlede antal af 5G-mobilkunder steget fra cirka 75 millioner i 2. kvartal 2020 til 450 millioner i 2. kvartal 2021. De fleste teleselskaber oplever dog, at der stadig er rigtigt mange mobilkunder, som endnu ikke er hoppet med på 5G-bølgen.

Foto: Omdia

Ifølge Omdia er det kun blandt 21 ud af 150 5G-operatører i hele verden, at mere end 10 procent af deres mobilkunder har regelmæssig adgang til 5G. Det hænger først og fremmest sammen med udrulningen af selve netværkene. Også det at få overbevist kunderne om eventuelt at betale ekstra eller at skifte til et 5G-abonnement kan afholde mange fra at tage 5G i brug.

“5G er stadig i sin første begyndelse, og vi har endnu ikke set dets fulde potentiale ud fra et teknologisk og kommercielt perspektiv. I lighed med 4G, da det blev lanceret, er anvendelsen af 5G hovedsagelig udbudsstyret, hvilket betyder, at efterspørgslen efter 5G skal skabes af industrien. Operatører i Kina og Sydkorea har vist, at hvis man lægger 5G i forbrugernes hænder, vil indtægterne sandsynligvis følge med,” siger Ronan De Renesse, der er seniorforskningsleder hos Omdia.

Kun hvert syvende 5G-netværk er en overskudsforretning

Undersøgelsen viser også, at kun 14 procent – svarende til hver syvende operatør – har nået det såkaldte sweet spot, som er defineret som det punkt, hvor operatørerne tjener penge på 5G-netværkene.

Med udgangspunkt i, hvilken udvikling inden for 5G der er sket i de førende lande Sydkorea og Kina har Omdia defineret, at dette sweet spot er opnået, når 10 procent af kunderne er koblet på 5G.

Omdia forventer, at der i slutningen af 2021 vil være 24 lande, hvor operatører har opnået en udbredelse på 10 procent. I 2022 vil operatører i 37 øvrige markeder opnå en markedsindtrængning på mindst 10 procent, og i 2026 vil mere end 100 yderligere lande nå til det punkt.

Se også: Hvor langt er de danske teleselskaber nået med udrulningen af 5G?