Huawei ønsker EU-domstolens indblanding i svensk 5G-forbud

Huawei vil have EU til at kigge på det svenske 5G-forbud mod selskabet - det kan danne præcedens for beslutninger i flere lande.

Huawei ønsker EU-domstolens indblanding i svensk 5G-forbud

Huawei prøver nu det svenske 5G-forbud af i EU og sagen kan være afgørende for Huaweis rolle i kommende europæiske 5G-netværk.

Huawei vil afprøve svensk 5G-forbud i EU

Vigtigt for Huaweis appel er spørgsmålet om, hvordan offentlige myndigheder skal fremvise beviser omkring de sikkerhedsrisici, kinesiske 5G-kits udgør.

Den kinesiske telegigant Huawei appellerer den svenske domstolsbeslutning om at opretholde et forbud mod selskabets 5G-kit og siger, at de vil have EUs højeste domstol til at blande sig, hvis ikke de får det ønskede resultat.

Huawei har bedt EU-domstolen om at belyse en række vigtige spørgsmål i forhold til fortolkning af EUs lovgivning. Den svenske domstol deler nemlig ikke den måde, som Huawei tolker EU’s regler på området på, lyder det i en meddelelse fra Huawei.

Kan danne præcedens for beslutning i flere lande

Tidligere på måneden appellerede Huawei en afgørelse fra Sveriges forvaltningsdomstol fra juni måned, hvor domstolen stadfæstede et forbud mod at bruge kinesisk udstyr til 5G-netværk i Sverige.

Sagen kan skabe præcedens, idet Huawei og europæiske sikkerhedsmyndigheder har lignende diskussioner i flere andre lande i Europa, og EU-domstolens indblanding kan få betydning for den måde, hvorpå visse regeringer skubber Huawei og andre kinesiske netværksleverandører ud af deres netværk.

Se også: Billige 5G-telefoner

Europæiske cybermyndigheder anbefaler forbud

Sidste år anbefalede europæiske myndigheder inden for cybersikkerhed, at man ikke benytter kinesiske udstyr i 5G-netværk med argumentet, at det øger risikoen for hacking, overtrædelse af databeskyttelsesregler, sabotage og økonomisk afhængighed af Kina og kinesiske selskaber.

I Sverige udstedte telemyndighederne forbud mod kinesisk 5G-udstyr baseret på en risikovurdering fra sikkerhedstjenesten, hvor meget af den er fortrolig. Huawei kritiserede beslutningen fra juni og mener, at domstolen baserede sin afgørelse på formodninger og gætterier uden at tage afsæt i virkeligheden og kompetente analyser.

Se også: Nyheder om 5G sikkerhed