Ny 5G-hastighedsrekord: Flere gigabit i sekundet – helt uden mmWave

Der er slet ikke behov for høje mmWave-frekvenser for at opnå hastigheder med 5G på flere gigabit i sekundet. Det har Nokia og MediaTek netop demonstreret ved at sammenflette flere 5G-frekvensbånd under 6 GHz.

Ny 5G-hastighedsrekord: Flere gigabit i sekundet – helt uden mmWave

Nokia og MediaTek har offentliggjort, at de to virksomheder sammen har opnået en ny 5G-hastighedsrekord: For slutbrugere er det nu muligt at opnå en downloadhastighed på hele 3,2 gigabit i sekundet.

Nokia og MediaTek har opnået den høje hastighed ved brug af henholdsvis Nokias AirScale 5G SA (standalone)-teknologi og MediaTeks M80 5G-modem, som understøtter både frekvenser under 6 GHz (sub-6 GHz) og de høje mmWave-frekvenser.

Se også: De danske teleselskabers mobilnet er blevet 70 % hurtigere på et år 

3,2 gigabit i sekundet via 600 MHz og 2.600 MHz

Den nye test er utroligt nok kun foregået via de lave frekvensbånd under 6 GHz. Så hvordan er det muligt? Svaret er carrier aggregation. I dette tilfælde er der anvendt tre såkaldte component carriers (frekvensblokke). Der er med andre ord sammenflettet tre frekvensblokke i forskellige frekvensbånd for at forøge båndbredden og dermed de trådløse 5G-hastigheder.

Nokia oplyser, at der i alt er kombineret 210 MHz båndbredde. Først er der brugt 600 MHz-frekvensbåndet (bånd 71), som er et lavere og langsommere frekvensbånd, men med høj dækningsgrad. Dernæst er der brugt 2.600 MHz-frekvensbåndet (bånd 41), som har højere båndbredde og kapacitet. Ved at kombinere tre frekvensblokke i de to frekvensbånd opnår man både god dækning indendørs og understøtter anvendelser, der kræver meget høje hastigheder. Det vil for eksempel gøre det muligt at få lynhurtigt mobilt bredbånd via 5G – også kaldet trådløs fiber.

Det vides ikke, hvordan de forskellige frekvensblokke er fordelt ud i båndbredden på 210 MHz.

– Denne test viser, hvor vigtig carrier aggregation er for at mobiloperatører over hele verden kan levere hastighed og kapacitet i verdensklasse til deres kunder. Kombinationen af Nokias AirScale-portefølje og vores teknologi øger mulighederne for spektrumaktiver og 5G-netværk. Vi ser frem til fortsat at samarbejde med Nokia for at fremme 5G-økosystemet, siger JS Pan, der er General Manager for afdelingen Wireless Communication System and Partnerships ved MediaTek.

I Danmark vil ingen af de to frekvensbånd, som Nokia og MediaTek denne gang har testet, blive anvendt. Til gengæld bliver flere frekvensbånd, der ikke ligger langt væk fra disse, allerede anvendt. For eksempel bruger alle danske teleselskaber 700 MHz-frekvensbåndet, hvilket har mange af de samme egenskaber som 600 MHz-frekvensbåndet. Og blandt de højere frekvensbånd er der 2.100 MHz, 2.300 MHz og Hz og 3.500 MHz, som ligger i nærheden af 2.600 MHz.

I Danmark vil teleselskaberne før eller siden også gøre brug af carrier aggregation på 5G-netværkene for at bruge frekvensbåndsenes forskellige egenskaber så effektivt som muligt.

Se også: 5G mmWave kommer ikke til Danmark lige foreløbig

6 gigabit i sekundet med frekvenser på under 6 GHz

et er desuden ikke første gang, at MediaTek opnår høje hastigheder med sit nye M80 5G-modem. I september formåede virksomheden at nå op på en maksimal hastighed på hele 7,67 gigabit i sekundet ved at kombinere 300 MHz båndbredde med forskellige frekvensbånd, der alle var under 6 GHz. Testen var dog emuleret og ikke testet på udstyr, som slutbrugere kan anvende, ligesom i Nokia og MediaTeks nyeste test.

Se også: Alt om 5G-teknologien