60 % af verdenens befolkning har adgang til 5G om fem år

5G bliver mere og mere udbredt i disse år. I 2026 ventes det, at 4,74 milliarder mennesker vil have adgang til 5G-netværk.

60 % af verdenens befolkning har adgang til 5G om fem år

Teleselskaberne er i disse år ved at udrulle 5G. Det gælder også i Danmark, hvor flere og flere byer begynder at have 5G-dækning fra flere teleselskaber og ikke kun TDC NET.

Nye tal fra juni måned viser, at 5G udbredes med hastige skridt. Lige nu er det omkring 32 procent eller knap milliarder af hele verdenens befolkning, der har adgang til 5G. Det viser tal fra netværksleverandøren Ericsson Mobility Visualizer, som finansmediet Finbold har analyseret. Det tal vil stige næsten blive fordoblet til 60 procent eller hele 4,74 milliarder personer allerede i 2026 – altså om fem år.

Se også: Hvad kan man med 5G?

3G og 4G forbliver de mest anvendte netværk

Selv om 5G vil blive markant mere udbredt i de kommende år, vil de ældre netværksteknologier 3G og 4G/LTE stadig være de mest anvendte netværk. I dag har hele 96 procent af verdenens befolkning adgang til 3G og 4G, mens tallene i 2026 vil falde til henholdsvis 96 procent for 3G og 88 procent for 4G.

I Danmark er der planer om at udfase 2G og 3G længe før 4G. TDC og 3 vil udfase 3G næste år, mens Telia og Telenor begyndte udfasningen i april.

Det er i Asien, USA og Europa, at udbredelsen af 5G vil ske i det største tempo.

Tal fra Europa viser også, at kun 3,9 procent af mobilkunderne har adgang til 5G. Dette tal vil stige til 10 procent i 2022, 20 procent i 2023, 31 procent i 2024, 42 procent i 2025 og 55 procent i 2026.

Udrulningen af 5G i Europa er blevet kritiseret for at halte efter den i især Asien og Mellemøsten. Først om 2-3 år vil europæere for alvor få gavn af 5G, lyder vurderingen fra Telefónica – et af verdens største teleselskaber.

I Europa har man, modsat i USA, endnu ikke taget mmWave i brug endnu. Det er de høje frekvenser på over 24 GHz, som for alvor vil give høje hastigheder, der kan konkurrere med fibernet. I Danmark vil 26 GHz blive anvendt.

Se også: Så langt er de danske teleselskaber nået med udrulningen