Nokia har det svært i 5G-kampen: Fjerner 10.000 stillinger de næste to år

Nokia har det svært i 5G-kampen mod Ericsson og Huawei og de næste to år fyrer de 10.000 ansatte og vil fokusere på færre områder.

Nokia har det svært i 5G-kampen: Fjerner 10.000 stillinger de næste to år

Nokia har haft det svært i konkurrencen med Ericsson og Huawei om markedsandele på markedet for superhurtigt 5G-udstyr. Blandt andet gik de glip af en stor kontrakt med Verizon i USA sidste år og de er heller ikke kommet ind på det kinesiske marked.

Nokia vil fyre 11.000 ansatte over to år

I sidste uge meddelte selskabet, at de vil skære ned på medarbejdere i løbet af de kommende to år, helt op til 11 procent skal væk, alt sammen for at spare penge og lægge fokus på et få antal nøgleområder i den hårde konkurrence om de superhurtige 5G-netværk. Det betyder, at Nokia kan fyre helt op mod 11.000 ansatte de næste to år.

I forbindelse med præsentationen af et program, der skal skære omkring 600 millioner euro af omkostningerne, fortalte Nokia, at de forvente at blive en organisation med omkring 80.000-85.000 ansatte og at nedskæringen skal ske hen over de kommende 18-24 måneder.

I dag har selskabet omkring 90.000 ansatte. Mange af besparingerne skal geninvesteres i forskning og udvikling, fortæller Nokia. Det gælder især inden for Nokias mobile netværk og cloudområdet, efter at Nokias nye CEO, Pekka Lundmark sidste år lovede at investere hvad det end måtte kræve at vinde i 5G-kampen.

Se også: 5G giver hurtig mobilt bredbånd

Nokia presses af Ericsson og Huawei på 5G

Det har været svært for Nokia i konkurrencen mod Ericsson og Huawei om at være førende på markedet for 5G-udstyr, hvor det blandt andet ikke er lykkedes for Nokia at få foden indenfor på det kinesiske marked.

Udfordringerne for Nokia har været at kunne konkurrere prismæssigt, samt at konvertere visse af deres eksisterende 4G-baser til 5G, hvilket førte til, at selskabet gik glip af en stor kontrakt med Verizon i USA sidste år.

Se også: Hvad er 5G?

Vil fokusere på fire kerneområder

Efter at Lundmark overtog posten som CEO i august 2020, droppede han den tidligere CEO, Rajeev Suris strategi for i stedet at satse mere fokuseret. I fremtiden bliver Nokia struktureret omkring fire kerneområder baseret på kundernes indkøbsadfærd – Mobile Networks, IP and Fixed Networks, Cloud and Network Services og Nokia Technologies.

Hver afdeling skal have eget regnskab. ”På de områder, hvor vi vælger at konkurrere, er vi med for at vinde,” sagde Lundmark i tirsdagens udtalelse.

”5G-cyklusen er ret lang, så der er stadig mulighed for at vinde markedsandele, men det er meget sværere end for to år siden” mener Stevall.

Nokias aktier forblev relativt stabil efter annonceringen og gik kun 0,1 procent op i slutningen på dagen på den finske børs. Efter rygter om opkøb sidste år er tirsdagens træk ”en rigtig stærk udtalelse om, at Nokia fortsat vil være et selvstændigt selskab, og at de vender tilbage inden for de næste par år”, forklarer Indeers-analytiker Mikael Rautanen til AFP.

Nokia har udtalt, at deres prognose for 2021 forbliver uændret med et mål for driftmargin på 7-10 procent.

Se også: Hvor langt er de danske 5G-netværk?

Her bliver de ansatte nok ikke ramt

Analytiker Kimmo Stenval fra OP Financial Group har overfor AFP sagt, at de satses stort på forskning og udvikling for tiden, så man kan høste frugten af det på et senere tidspunkt.

Han mener dog også, at investorerne må vente et par år med at se, hvordan det hele ender. Nokia har meldt ud, at det endnu er for tidligt at gå ud med, hvor stillingerne skal skæres væk. Selskabet har dog fortalt AFP, at Frankrig ikke vil opleve nedskæringer med tanke på, at der allerede er blevet sparet 1.000 stillinger væk i Frankrig efter Nokias overtagelse af Alcatel-Lucent i 2016.

I Finland, hvor Nokias hovedkvarter ligger, og hvor der sidste år blev ansat 1.200 medarbejdere til at arbejde med 5G, bliver der formentligt heller ikke tale om de store nedskæringer. Nokia har nemlig selv sagt, at de forventer, at omstruktureringen kommer til at have et ”net positive” udfald i Finland.

Se også: Nyheder om 5G