5G-smartphones kan forstyrre vigtige flyinstrumenter

Luftfartsmyndigheder advarer mod tændte 5G-telefoner på fly, da de kan bruge frekvenser, der forstyrrer udstyr til at måle afstand fra flyet til jorden.

5G-smartphones kan forstyrre vigtige flyinstrumenter

Flyrejsende med 5G-telefoner bliver bedt om at slukke telefonerne på flyet. Teknologien i telefonerne kan nemlig skabe forstyrrelser for landingsudstyret, mener den franske civile luftfartsmyndighed.

5G kan påvirke højdemålere i flyvemaskiner

Den nye generation af smartphones og netværk, der er ved at blive rullet ud verden over, kan forstyrre vigtige flyinstrumenter, mener myndigheden. Det skyldes signalforstyrrelser fra enheden, der kan blokere data fra de højdemålere, der fortæller piloterne hvor højt over havets overflade flyet er.

En talsperson fra myndigheden siger: ”Benyttelsen af 5G-enheder ombord på fly kan føre til risiko for forstyrrelser, der potentielt kan resultere i fejl i aflæsningen af højden. Derfor bliver rejsende med 5G-enheder opfordret til at slukke deres enheder, når de er ombord på flyet, så teknologien ikke forstyrrer landingsudstyret”.

Det fortæller den franske luftfartsmyndighed, der her udsendt en skrivelse til flyselskaber, hvor de anbefaler, at 5G-telefoner bliver slukket eller sat i flytilstand under flyvningen. Problemerne skyldes signalforstyrrelser fra en nærliggende frekvens i en styrke, der er lig eller tilmed kraftigere end højdemålerens, fortæller myndigheden.

Det kan give fejl på instrumenter, der er ekstremt vigtige ved landing. Det er allerede et krav på mange flyafgange, at mobiltelefoner slukkes eller sættes i flytilstand, når flyet letter eller lander.

Se også: Hvilke frekvenser bruges til 5G mobilnetværk?

5G-frekvenser kan forstyrre flyene

Radio Technical Commission for Aeronautics (RTCA) er en organisation i USA, der udvikler teknisk vejledning til brug af statslige myndigheder og industrier og de har også tidligere advaret, at 5G udgør en trussel mod flys sikkerhed.

I et skriv til amerikanske Federal Aviation Administration (FAA) advarer RTCA om, at 5G-teknologien kan påvirke radarer på flyvemaskiner, så piloterne ikke kan navigere korrekt. Det sker, fordi flere og flere netværksfrekvenser frigives til 5G-brug, også frekvenser som andre industrier bruger.

Vi har også hørt, hvor meteorologer advarer mod, at 5G-frekvenser kan påvirke de satellitter, der skal levere vejrdata til vejrstationer. Dermed får meteorologer sværere ved at forudsige vejret korrekt, hvilket igen kan få alvorlige konsekvenser.

Se også: Nyheder om 5G og sikkerhed