Politisk opbakning klar: Lynhurtig 5G på auktion til marts

De fleste danske partier bakker op om nye frekvensbånd til 5G, der bliver sat på auktion til marts - danskerne forventer nyeste teknologi, lyder det.

Politisk opbakning klar: Lynhurtig 5G på auktion til marts

5G er begyndt at rulle ud i Danmark. Faktisk dækker TDC Nets (Yousee og Telmore bruger TDC Nets’ netværk) 90 procent af Danmarks areal med 5G. Lige nu er det dog ikke ægte 5G, der benyttes de fleste steder, det er den langsommere version, der kører på 700 Hz og giver 100-200 Mbit/s mobilt internet. Enkelte steder kan man være heldig at finde 5G-netværk på 3.500 Hz, som giver op mod 1.000 Mbit/s mobilt internet.

Bredt politisk flertal: 5G-auktion til marts 2021

I løbet af 2021 er det planen, at flere af de høje frekvenser bliver sat på auktion. Når det sker, vil det ægte 5G med de rigtig høje hastigheder blive mere udbredt. Nu skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at et bredt flertal er blevet enige om at udbyde de nye frekvensbånd til mobilselskaberne.

Frekvenserne, der efter planen skulle have været udbudt i 2020, bliver i stedet udbudt i marts 2021. I 2025 skal mindst 75 procent af Danmarks befolkning have adgang til nye, hurtige 5G-mobilnet.

Bag denne enighed står partierne Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet. Kun Nye Borgerlige med Pernille Vedmund i spidsen er ikke nævnt på listen over partier, der bakker op om dette.

Forklaringen på dette er dog ret simpel, forklarer Nye Borgerliges pressechef Lars Kaaber: “Da vi er et nyt parti i Folketinget, er der mange tidligere forlig, som vi ikke er en del af. Det medfører, at vi slet ikke bliver inviteret til forhandlinger og dermed heller ikke bliver en del af aftalen. Vi bliver først hørt, når sagen kommer i folketingssalen”.

Han slår dog samtidig fast, at Nye Borgerliges politik er, at danskerne skal have adgang til den nyeste teknologi så hurtigt som muligt. “Det gælder på alle områder og også for tele-teknologi som 5G”.

Se også: Hvor god 5G-dækning har Danmark?

5G giver helt nye muligheder

Klima-, energi og forsyningsminister (S) Dan Jørgensen siger, at danskerne skal kunne sætte deres lid til, at der er stabile, hurtige og sikre mobilnet med den nyeste teknologi til deres rådighed. “Derfor er jeg glad for, at der er bred enighed om, at vi nu stiller de frekvenser, der sikrer de meget hurtige 5G-bredbåndsforbindelser, til rådighed for mobilselskaberne”.

5G gøre det muligt at håndtere endnu flere samtidige brugere og enheder og give datahastigheder, der er op til 100 gange hurtigere end i de nuværende 4G-net.

Mere interessant er det, at præcisionen og pålideligheden med 5G bliver så god, at vi kan bruge den mobile teknologi til helt nye formål, for eksempel førerløse biler, droner og autonom styring i industrien. Det kan være i forhold til automatisering inden for landbrug, industri, energi, sundhed og transport samt i store dele af den offentlige sektor.

Mona Juul fra Det Konservative Folkeparti, understreger vigtigheden af, at frekvenserne kommer ud så hurtigt som muligt og uden for mange unødige krav. “Det gør, at alle danskere og danske virksomheder lige så hurtigt kan få gavn af de nye, intelligente og superhurtige mobilnet. Det kommer til at have afgørende betydning for fremtidens spændende og nødvendige automatiseringer.”

Se også: 5G giver bedre mobilt bredbånd

Teleselskaberne forpligter sig på bedre mobildækning generelt

Der er også politisk enighed om, at teleselskaberne skal forbedre mobildækningen ved den kommende frekvensauktion. Der er stadig lokale områder, hvor dækningen ikke er tilstrækkelig.

Når mobilselskaberne får rådighed over de nye frekvenser, bliver de dermed samtidig forpligtet til at dække 122 mindre, lokale områder rundt i hele landet med mobilt bredbånd med minimum 30 Mbit/s til download og 3 Mbit/s til upload.

Se også: Nyheder om 5G-frekvenser og -auktioner