Sådan ser 5G-dækningen i Danmark ud lige nu og i 2021

Hvor er der 5G-dækning i Danmark lige nu, og hvor langt er TDC, Telia, Telenor og 3 nået med udrulningen af 5G næste år? Få overblikket her.

Sådan ser 5G-dækningen i Danmark ud lige nu og i 2021

2020 er året, hvor 5G for alvor blev til virkelighed i Danmark. TDC indledte, som det første teleselskab, sin udrulning af 5G i august. Sidenhen er Telia, Telenor og teleselskabet 3 også gået i gang med at rulle 5G ud i Danmark.

Men hvor godt dækker de forskellige teleselskaber egentlig Danmark med 5G – både lige nu og i løbet af 2021? Det kigger vi nærmere på her.

Sådan er 5G-dækningen i 2020

TDC’s 5G-dækning i 2020

TDC er det teleselskab, der er klart længst fremme med udrulningen af 5G i Danmark. Oprindeligt forventede TDC at have et landsdækkende 5G-net inden udgangen af 2020. Det nåede man da også næsten i mål med.

1. december 2020 kunne TDC nemlig meddele, at den første udrulning af 5G i Danmark var gået hurtigere end ventet og var færdig før tid. 90 procent af Danmarks areal har derfor 5G-dækning fra TDC.

TDC benytter som udgangspunkt 700 MHz-frekvensbåndet. Ifølge TDCs dækningskort vil det i store dele af Danmark vil give hastigheder på 100-200 megabit i sekundet. I yderområderne kan 5G-hastighederne dog ligge helt nede på 5-10 og 30-50 megabit i sekundet, alt efter hvor yderligt man befinder sig.

I de største byer anvender TDC også det højere 3.500 MHz-frekvensbånd, som på udvalgte steder kan give hastigheder på op til 1.000 megabit i sekundet.

Telia og Telenors 5G-dækning i 2020

Telia og Telenor driver sammen TT Netværket, som også inkluderer deres 5G-net. I slutningen af september åbnede TT Netværket op for en begrænset åbning enkelte steder i København og Aalborg.

5G-dækning i København hos Telia: Foto: Telia

Dog oplyser Telia, at der pt. kun er 10 aktive 5G-antenner, som alle befinder sig i København. Der er altså begrænset 5G-dækning på TT Netværket i 2020.

3s 5G-dækning i 2020

3 åbnede 17. december for 5G-dækning udvalgte steder i København og Roskilde.

5G-dækning hos 3 i december 2020 (inklusiv Roskilde): Foto: 3 Danmark

Til en start bruger 3 de to frekvensbånd 700 MHz og 1.800 MHz, hvor man kan forvente hastigheder på op til 345 megabit i sekundet i download (udendørs).

Læs meget mere om de danske teleselskabers udrulning af 5G

Sådan ser 5G-dækningen ud i 2021

I foråret 2021 vil Energistyrelsen efter planen afholde en auktion for en række frekvensbånd, heriblandt 26 GHz-frekvensbåndet. Dette frekvensbånd ventes at blive det mest udbredte frekvensbånd inden for det høje frekvensområde kaldet mmWave.

26 GHz-frekvensbåndet vil altså give markant højere hastigheder end dem, vi indtil videre oplever med det relativt ’lave’ 3.500 MHz-frekvensbånd.

Det er dog endnu uvist, hvornår frekvensbåndet kan tages i brug, hvis 26 GHz efter planen udbydes til foråret.

TDC’s 5G-dækning i 2021

TDC har som bekendt allerede et næsten landsdækkende 5G-net. Teleselskabet har endnu ikke sat ord på, hvilke 5G-planer teleselskabet har i 2021. 3.500 MHz-frekvensbåndet vil formentlig blive udrullet flere steder, hvor der allerede er dækning via 700 MHz-frekvensbåndet. Det vil altså forøge hastighederne yderligere.

Om det bliver muligt at udrulle 26 GHz allerede i 2021, er dog usikkert. Sikkert er det i hvert fald, at 5G-dækningen på TDCs net kun vil blive bedre, efterhånden som tiden går. Hvis du derfor har ingen eller begrænset 5G-dækning indendørs, er det altså ikke utænkeligt, at dækningen gradvist forbedres, efterhånden som 3.500 MHz-frekvensbåndet udbredes.

Telia og Telenors 5G-dækning i 2021

I 2021 vil udrulningen af 5G på Telia og Telenors fælles netværk tage fart, særligt efter Energistyrelsens frekvensauktion i foråret, hvor også 3.500 MHz-frekvensbåndet udbydes. I 2021 vil der også være 5G-dækning i Aarhus og Odense, efter København og Aalborg er blevet dækket.

Derefter vil Telia og Telenor anvende en såkaldt markedsbaseret udrulning. Det vil sige, at de udruller 5G i erhvervsområder, hvor 5G efterspørges. Det kan for eksempel være på fabrikker, logostikcentre eller offentlige institutioner.

I slutningen af 2021 nærmer TT Netværket sig status som værende landsdækkende – det kan dog også ske i starten af 2022.

3s 5G-dækning i 2021

Omkring juni 2021 åbner 3 op for det højere og hurtigere frekvensbånd på 3.500 MHz – det, som Energistyrelsen udbyder til foråret. Det vil ske på hele Sjælland (undtagen Nordsjælland og Falster) og en stor del af Sydjylland (Varde, Billund, Vejle, Hedensted, dele af Esbjerg, Vejen, Kolding og dele af Haderslev).

På dette tidspunkt vil en tredjedel af landet have 5G fra 3. Her vil det være muligt at opnå hastigheder på omkring 1 gigabit i sekundet (1.000 megabit i sekundet).

Til nytår 2021 er 75 procent af Danmark dækket af 5G fra 3. Her vil der også være 5G på Fyn, Lolland, Tønder, Aabenraa, Sønderborg, resten af Esbjerg, resten af Haderslev, resten af Horsens, Odder, Skanderborg, Ikast-Brande, Silkeborg, Aarhus, Favrskov, dele af Viborg, Randers, Norddjurs, Syddjurs og dele af Mariagerfjord.

Hvor hurtigt er 5G rent faktisk? Vi har testet 5G