Over 500 5G-enheder lanceret – flest på langsom 5G

De er nu lanceret over 500 5G-enheder inden for alle mulige kategorier - de fleste understøtter dog kun den langsomme version af 5G.

Over 500 5G-enheder lanceret – flest på langsom 5G

En ting er, at 5G-nettene så småt begynder at rulle ud i mobilnetværkene verden over. En anden ting er at vi også skal have nogle enheder, der understøtter netværksteknikken, der bliver gældende de næste 10-12 år – mindst. Gennem årene er der kommet tusindvis af 4G-enheder ud på markedet, men nu begynder 5G-enheder for alvor også at poppe op.

Over 500 forskellige 5G-enheder lanceret

I følge Global mobile Suppliers Association (GSA) har vi nu rundet 500 5G-enheder. I slutningen af november var der 519 5G-enheder på markedet, hvor af de 303 var kommercielt tilgængelige.

Joe Barrett, topchef for Global mobile Suppliers Association forklarer, at det er et godt tegn på et sundt 5G-økosystem, når der kommer flere og flere produkter på markedet. Både lancering af nye produkter og især når de bliver hurtigt kommercielt tilgængelige.

“I år har vi set flere symbolske milepæle blive nået. Over 500 annoncerede 5G-enheder, mere end 100 producenter, over 250 forskellige telefoner og 100 fixed wireless access-enheder”. Joe Barret forventer, at der vil være mere end 330 kommercielt tilgængelige 5G-enheder på markedet inden årets udgang.

“Producenter har oppet sig og leveret trods uhørte udfordringer. Som industri bliver det spændende at se, hvad 2021 vil bringe”, lyder det optimistisk fra Barret.

Se også: Kan man bruge 5G til bredbånd?

Mobiltelefoner med 5G

I dag har 34 forskellige producenter lanceret en 5G-mobil eller meldt ud, at de har planer om at komme med en 5G-mobil.  Der er også lanceret ni laptops med 5G, hvor af i hvert fald en kan købes, nemlig Lenovo Flex 5G. Den kan dog ikke købes i Danmark endnu.

Udvalget af tablet med 5G er lidt større, blandt andet har Samsung to på markedet. Derudover er der også droner, robotter, router, modems, fjernsyn, kameraer og andre produkter med 5G. De er endnu ikke så udbredte på det danske marked. Det er særligt USA, Sydkorea, Kina og Japan der nyder godt af den slags produkter.

Se også: Smartphones med 5G i Danmark

Flest produkter understøtter kun langsom 5G

En interessant detalje ved alle 5G-produkterne er, at 80,3 procent understøtter sub-6 Ghz spektrum, det vil sige den variant af 5G, der ikke er super hurtig. 19,7 procent understøtter mmWave-spektrummet, der kan give de høje Gbit/s hastigheder.

For IoT-enheder er ikke det sikkert, at der er behov for de uhyre høje datahastigheder, man får på mmWave-spektrummet. Dog kan meget lave pingtider være nødvendige.

Se også: Nyheder om 5G produkter