Teleselskaberne udfaser 3G: Se, hvad det betyder for dig

Teleselskaberne 3, Telia, Telenor og TDC siger i de kommende år farvel til deres gamle 3G-netværk og omlægger den aldrende teknologi til 4G. Men hvad betyder det for dig?

Teleselskaberne udfaser 3G: Se, hvad det betyder for dig

Tilbage i 2003 fik netværksteknologien 3G debut i Danmark. Den gjorde det muligt at bruge mobildata på farten. Netværksstandarden var derfor revolutionerende i forhold til forgængeren 2G, som er optimeret til tale og SMS.

Meget er dog sket siden. I 2010 kom 4G til Danmark, og i dag foregår størstedelen af mobilbrugernes internettrafik på teleselskabernes 4G-netværk. Behovet for 3G-netværk er derfor mindsket helt naturligt, som tiden er gået. De meste af mobiltrafikken er flyttet over til 4G – og nu også 5G. Disse netværksteknologier kan levere en langt højere kapacitet, hurtigere hastigheder og en lavere responstid. Behovet for hurtig 4G og 5G stiger derfor, efterhånden som årene går og danskernes internetforbrug stiger.

Teleselskaberne har derfor længe haft planer om at udfase deres respektive 3G-netværk. Teleselskabet 3 begyndte allerede at teste udfasning af 3G i 2019. Og i 2020 indledte teleselskabet en udfasning af 3G i byerne. 3 forventer, at 3G-nettet er udfaset i 2022.

Telia og Telenor begynder at udfase deres fælles 3G-net i april 2021, mens TDC venter med at begynde udfasningen til slutningen af 2022.

Læs også: TDC udfaser 3G for at gøre 4G og 5G hurtigere

iPhone 4S fra 2011 er en af mange 3G-smartphones, som må nøjes med at forbinde til 2G, når 3G udfases. Foto: 5G-netværk.dk

Langsommere opkald og ingen mobildata på 3G-mobiler

Udfasningen er ikke helt uden konsekvenser, selv om flere teleselskaberne venter lidt med at lukke helt ned for 3G-netværket. Der er både fordele og ulemper ved, at 3G-nettet snart er fortid. Om udfasningen er en fordel eller ulempe for dig, afhænger af, hvilken mobil du i dag bruger.

Lad os starte med de knap så gode nyheder. Telefoner, som understøtter 2G og 3G, vil kun kunne bruge en meget begrænset (nærmest ikkeeksisterende) dataforbindelse via 2G-nettet. Det gælder dog ikke for teleselskabet 3, da teleselskabet aldrig har haft et 2G-net. Det er hovedsageligt telefoner, som er ældre end fem år, der kan have problemer med at fungere efter udfasningen af 3G, oplyser flere af teleselskaberne.

Disse mobiler vil fungere dårligere efter udfasningen af 3G

Telia, Telenor og TDC nævner følgende eksempler på 3G-mobiltelefoner, som ikke kan bruges til mobildata efter lukningen af 3G:

 • Apple iPhone 4
 • Apple iPhone 4S
 • Samsung Xcover 271
 • Samsung Xcover 2
 • Samsung Galaxy Trend Plus
 • Samsung Xcover 550
 • Samsung Galaxy S3
 • Samsung Galaxy S2
 • Samsung Galaxy J1
 • Samsung Galaxy Young
 • Doro 6530
 • Doro 6531
 • Doro 6525
 • Doro 6520
 • Doro PhoneEasy 624
 • Doro PhoneEasy 615
 • Doro PhoneEasy 530X
 • Doro PhoneEasy 632
 • Liberto 650
 • Doro Liberto 820
 • Motorola MC65 (MC659B)
 • Nokia 301C5-00C2-01
 • Caterpillar CAT B30

Vil du fortsætte med at kunne bruge mobildata på din 3G-mobil, er du nødt til at opgradere til en mobil, som understøtter 4G (og eventuelt 5G). Billigste 4G-telefoner koster i skrivende stund 4-500 kroner, mens du skal ofre noget mere – 1.700 kroner – for den billigste 5G-mobil.

3G-telefoner vil dog fortsat kunne bruges til telefonopkald og SMS via 2G-netværket. Udfasningen af 3G vil til gengæld betyde dårligere opkaldskvalitet og langsommere gennemførsel af telefonopkald ved brug af 3G-mobil. Ved at opgradere til en 4G-mobil kan du få markant bedre samtalekvalitet end på 3G og især på 2G ved brug af teknologien VoLTE (voice over LTE).

Højere hastigheder og bedre dækning på 4G på sigt

De fleste ejer i dag en 4G- eller 5G-mobil. For dem vil udfasningen af 3G ikke have den store betydning her og nu. Disse telefoner har i forvejen anvendt 4G eller 5G størstedelen af tiden.

Dog kan der være visse situationer, f.eks. uden for byerne, hvor 4G-telefonerne ofte kan være koblet på 3G. Den mulighed forsvinder altså, hvor der efter udfasningen kun vil være 2G-nettet at falde tilbage på – dog ikke hos teleselskabet 3, som ikke har et 2G-net. Uden for byer kan der altså være situationer, hvor 4G-telefoner må ty til den ældste 2G-teknologi, hvor der indtil udfasningen ellers ville have været en bedre 3G-dækning. Det er dog kun et problem, som vil være til stede, indtil de udfasede 3G-antenner er blevet erstattet af 4G-antenner.

Netop teleselskabet 3 er nemlig allerede begyndt at omlægge dele af frekvenserne på 3G-antennerne til 4G-antenner. Efterhånden som det sker flere steder i landet og hos alle teleselskaber, vil man derfor opleve, at hastighederne og dækningen forbedres. Hvor stor forbedringen vil være, er dog uklart.

Noget andet, som også vil gøre 4G-netværkene hurtigere, er, at en stigende del af netværkstrafikken i de kommende år vil blive flyttet over til den nyeste 5G-standard. Dermed aflastes 4G-standarden.

Disse 4G-mobiler understøtter ikke VoLTE

Der er dog en række 4G-mobiler, som ikke understøtter VoLTE. Efter udfasningen af 3G vil følgende 4G-telefoner derfor anvende 2G i stedet for 4G til telefonopkald, hvilket giver dårligere opkaldskvalitet og langsommere gennemførsel af opkaldene:

 • Apple iPhone 5s
 • Apple iPhone 5
 • Apple iPhone 5c
 • Samsung Galaxy Xcover 3
 • Samsung Galaxy S5
 • Samsung Galaxy S4
 • Samsung Galaxy J3 (2016)
 • Samsung Galaxy A3
 • Huawei Honor 8

For langt de fleste mobilbrugere vil udfasningen af 3G altså være en fordel (i hvert fald på sigt), da den langsommere 3G-teknologi erstattes af 4G. Udfasningen vil dog forringe 3G-telefoner en hel del. Bruger du derfor en mobil med 3G, vil det snart være på tide at sende den på pension, hvis du vil fortsætte med at have adgang til mobildata.

Læs alt om 5G-teknologien og udrulningen af 5G i Danmark