Test: 5G-netværk er 90 procent mere energieffektive

Test foretaget af Nokia og det spanske teleselskab Telefonica viser, at 5G-netværk er 90 procent mere energieffektive end ældre mobil infrastruktur.

Test: 5G-netværk er 90 procent mere energieffektive

5G-netværk giver hurtigere hastigheder, større kapacitet og meget lidt forsinkelse, men operatørerne håber også, at ny hardware og software vil gøre deres infrastruktur mere effektivt og koste mindre per bit. Disse besparelser er vigtige, hvis operatørerne skal kunne håndtere den store stigning i trafik som nuværende og nye mobilapplikationer forventes at give.

Energiudgifter er tung post for teleselskaberne

Energipriser er en stor del af driftsudgifterne hos teleselskaberne, så alt der kan reducere forbruget, kommer til at have betydning for regnskaberne. Desuden har mange operatører sat ambitiøse målsætninger for at reducere udslippet af kulstof eller helt eliminere udslip.

Nokia og Telefonica undersøgte 11 forskellige scenarier af trafikbelastning, der målte energi per megabit på Nokias 5G RAN-udstyr.

Resultaterne viste, at operatørerne kan reducere driftsomkostningerne ned på samme niveau som de investeringer, der skal til for at opgradere til 5G. Det skyldes innovation på både hardware- og softwaresiden fra producenterne af udstyret, for eksempel intelligent energibesparelse samt funktioner i selve 5G-standarden.

Se også: 5G får Internet of Things til at eksplodere

Håber testresultater kan føre til hurtigere 5G-udrulning

Nokia har eksempelvis kunnet reducere energiomkostningerne og CO2-udslippet for 5G-basestationer i Finland ved at bruge flydende nedkøling. De tilbyder desuden produkter, der slet ikke har noget kulstof-udslip. Selskabet håber, at forskningen fører til en hurtigere implementering af 5G hos de operatører, der har udsat udrulningen af 5G eller foretager den i et langsommere tempo på grund af økonomiske udfordringer.

Nokia og Telefonicas viser som sagt, at 5G-netværk altså kan blive 90 procent mere energieffektive end ældre mobil infrastruktur.

”Vores største bidrag til at klare verdens udfordringer med bæredygtighed er de løsninger og teknologi, vi udvikler og tilbyder. Vi lægger stor vægt på dette”, forklarer Tommy Uitto, chef for Mobile Networks hos Nokia.

”Nokias teknologi er designet til at være energieffektivt ved brug, men også kræve mindre energi under produktionen. Denne vigtige undersøgelse viser, hvordan mobiloperatører kan opveje energigevinsten under udrulningen, hvilket hjælper dem med at være mere miljøansvarlige, samtidig med at de nedbringer omkostningerne”, uddyber han.

Se også: Hvad betyder 5G for offentlig sikkerhed og infrastruktur?

5G-telefoner vil stadig sluge meget strøm

Selvom 5G-netværkene altså bliver langt mere energieffektive end 4G-netværkene, så betyder det ikke nødvendigvis, at din 5G-mobil holder batteri i længere tid. Vores mobilvaner og -brug ændres nemlig i takt med, at der kommer nye 5G-baserede funktioner og tjenester. Det gælder for eksempel AR, VR og gaming.

“Med 5G netværket kan vi forvente en eksplosion af innovative applikationer indenfor underholdning, sundhed, industri, husholdning og logistik herunder trafikal styring. 5G vil bane vejen for Tingenes Internet og 5G teknologien vil utvivlsomt også stille øgede krav til 5G smartphones”, forklarer Nicolas Fredriksen, teleekspert på telepristjek.dk, i sin gennemgang af mobilteknologiens historie.

Se også: Vi forklarer 5G teknologien